Veiligheidsschoenen

Wat zijn veiligheidsschoenen?

Veiligheidsschoenen vormen een apart soort werkschoenen, zijn een belangrijk onderdeel van de persoonlijke bescherming en zijn leverbaar in veel verschillende modellen en prijsklassen.

Een veiligheidsschoen onderscheidt zich van een werkschoen doordat deze voorzien is van bescherming (op z'n minst een veiligheidsneus) en aan Europese normering moet voldoen.

Een werkschoen hoeft niet altijd voorzien te zijn van beveiliging of te voldoen aan veiligheidsnormeringen). Een veiligheidsschoen is dus altijd een werkschoen maar een werkschoen is niet altijd een veiligheidsschoen.

 

Heckel XXL Alpha werkschoen veiligheidsschoen
Een specifieke soort veiligheidsschoen is de safety sneaker (oftewel veiligheidssneaker). Dit zijn veiligheidsschoenen met het uiterlijk en de uitstraling van een sneaker.

Redbrick Azure Safety Sneaker

 

Veiligheidsklassen voor veiligheidsschoenen

De veiligheidsschoenen zijn onder te verdelen in diverse veiligheidsklassen gebaseerd op de Europese normering.

Woltex Veiligheidsschoen SBSB De basisnorm (Safety Base) van iedere veiligheidsschoen. Wanneer een schoen alleen voldoet aan deze norm dan heeft de schoen een beveiligde neus.

Woltex Veiligheidsschoen S1S1 Veiligheidsschoenen die aan deze normering voldoen, voldoen aan de SB norm en hebben daarnaast een gesloten hielzone, antistatische eigenschappen, schokabsorptie in de hiel (minimaal 20 Joule) en een zool die bestand is tegen koolwaterstoffen.

Woltex Veiligheidsschoen S1PS1P Veiligheidsschoenen met deze normering voldoen aan de normering S1 en hebben bovendien een veiligheids tussenzool. Hierdoor wordt de voetzool tegen penetratie aan de onderkant beschermd (bijvoorbeeld spijkers). Ze missen dus de weerstand tegen penetratie van buitenaf en water van S2 en S3 veiligheidsschoenen.

Woltex Veiligheidsschoen S2S2 Veiligheidsschoenen die aan deze normering voldoen, voldoen ook aan de normering S1 en daarnaast biedt de bovenzijde van de schoenen meer weerstand tegen penetratie van buitenaf en water. Ze missen dus de veiligheidszool van S1P en S3 veiligheidsschoenen.

Woltex Veiligheidsschoen S3S3 Veiligheidsschoenen die voldoen aan deze veiligheidsklasse, voldoen ook aan de klasse S2 en daarnaast zijn de schoenen voorzien van een veiligheids tussenzool (ook wel anti penetratiezool genoemd). Heel vaak spreekt met ook wel over een stalen zool aangezien de meeste S3 veiligheidschoenen hiervan zijn voorzien. Tegenwoordig zijn er ook tussenzolen van Kevlar wat het gewicht van de schoenen verlaagt.

De veiligheidsklassen S4 en S5 zijn van toepassing op veiligheidslaarzen.

De Europese normering voor veiligheidsschoenen

De normering voor veiligheidsschoenen is vastgelegd in de EC wetgeving 89/686 volgens EN ISO 20345, afgekort tot EN345.

Beveiligde neus / veiligheidsneus

Alle veiligheidsschoenen zijn voorzien van een beveiligde neus (anders is het geen veiligheidsschoen).

Deze veiligheidsneus moet voldoen aan de vastgestelde Europese normering en biedt voldoende bescherming tegen vallende voorwerpen. De indeuk resistentie moet tenminste 200 Joule bedragen (met een resthoogte van minimaal 14 mm.) en de weerstand bij beknelling tenminste 15.000 n.

De veiligheidsneus kan uit verschillende materialen bestaan: staal (meest gebruikt), aluminium en Carbon (koolstof/kunststof).

Beveiligde tussenzool

Een beveiligde tussenzool (veiligheidszool) biedt beschermig van de onderzijde van de voeten tegen scherpe voorwerpen die anders via de onderzijde van de schoen binnen zouden dringen (zoals bijvoorbeeld spijkers). De moderne veiligheidszolen zijn zo goed gemaakt dat het nauwelijks invloed heeft op het loopcomfort. De meeste veiligheidszolen zijn gemaakt van dun staal maar de laatste tijd worden er ook zolen van Kevlar toegepast. Het voordeel van Kevlar is dat dit materiaal lichter en soepeler is en dat de zool meer tot aan de rand van de zool kan doorlopen dan een stalen zool. Het voordeel van een stalen zool is dat de penetratiebestendigheid iets hoger ligt. Uiteraard voldoen alle veiligheidszolen aan de Europese norm.


Werkschoenen safety sneakers Redbrick Beveiligde Zool 

ASD Veiligheidsschoenen

ASD veiligheidsschoenen zijn veiligheidsschoenen die speciale elektrostatische eigenschappen hebben. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor gebruik in omgevingen met electronische apparatuur of in ruimtes met explosiegevaar.

Non-Metallic Veiligheidsschoenen

Bij non-metallic veiligheidsschoenen is er geen metaal in de schoenen verwerkt waardoor zeer geschikt voor mensen die veel bij detectiepoorten werken.

De loopzool van Veiligheidsschoenen

De meeste veiligheidsschoenen zijn voorzien van een PU loopzool. Dit is een zeer soepele, slijtvaste zool. Een ander veelgebruikt materiaal is Nitril. Dit is meer slijtvast en is bestand tegen een hogere contactwarmte (300 graden). Omdat dit materiaal wat minder soepel is, wordt een zool ook vaak uit beide materialen opgebouwd.

 

Uiteraard levert Woltex.nl een compleet assortiment veiligheidsschoenen als onderdeel van haar werkschoenen assortiment. Weet nu nog niet precies wat u nodig heeft, neem dan een kijkje in onze veiligheidsschoenen site, waar we onderscheid naar indeling en merk maken.

Woltex vragen offerte bedrukken tevreden bedrijfskleding

 
Deel deze pagina
Delicious Digg Facebook Stumbleupon Twitter Reddit Google Bookmarks