Bedrijfskleding of Werkkleding?

 

Bedrijfskleding, Werkkleding, Beroepskleding, Vakkleding:

Wat zijn de verschillen?

De termen bedrijfskleding en werkkleding worden net als vakkleding en beroepskleding veelal door elkaar gebruikt, zonder dat iemand precies het verschil kan aanduiden. Net als bij de termen beschermende kleding en veiligheidskleding is het niet onmiddellijk duidelijk waar het onderscheid gezocht moet worden.

Hier doen we een poging om enigszins op een rijtje te krijgen wat nu wat is, te beginnen met de definities voor bedrijfskleding en werkkleding.

  Bedrijfskleding werkkleding Woltex bedrijfskleding of werkkleding

Als we in Google zoeken naar bedrijfskleding, dan zien we ook resultaten voor werkkleding. Hetzelfde geldt voor de zoekopdracht naar werkkleding. Ook hier vinden we resultaten terug voor bedrijfskleding. Kennelijk ziet Google de termen bedrijfskleding en werkkleding als identieke omschrijvingen.

Ook Wikipedia ziet de termen kennelijk als gelijk. Voor de term bedrijfskleding vinden we het volgende:

Werkkleding of bedrijfskleding is speciale kleding die het werken veiliger of gemakkelijker maakt, of door de overheid verplicht is, of bij een bedrijf wordt gedragen voor een representatief uiterlijk.

De term werkkleding komt daarentegen vreemd genoeg niet zelfstandig voor in Wikipedia. Alleen de toevoeging "(Doorverwezen vanaf Bedrijfskleding)". Kennelijk is 1 uitleg wel voldoende.

Werken (volgens wikipedia) is "het aanbrengen van wenselijk geachte veranderingen in de omgeving door menselijke activiteit." Werk kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn.

Dit is een belangrijk verschil, werken doe je niet alleen voor een bedrijf. Ook als je in je eigen tuin bezig bent, aan het behangen, schilderen, of zelf een nieuwe schutting neerzet, ben je "aan het werk". Je doet het werk waar iemand anders zijn beroep van heeft gemaakt. Hij doet hetzelfde werk voor een bedrijf tegen betaling. Jij doet dan als het ware zijn werk, ofwel omdat je het leuk vindt (je hobby is tuinieren), ofwel om geld te besparen (je streven is rentenieren).

Het lijkt dan ook logisch dat je bij die bezigheden dezelfde kleding draagt "als een prof". Jij wilt immers net zo min beschadigen of smerig worden als hij. Het zal daarom zijn dat de term werkkleding de meest gebruikte is bij tuincentra en bouwmarkten die zich richten op de "doe het zelf" klanten.

Van bedrijfskleding zal dan eerder sprake zijn als vaak dezelfde (soort) kleding voor en door een bedrijf wordt aangeschaft om zijn werknemers uniform "aan te kleden".

Verschillen?

Kort samengevat:

De termen bedrijfskleding en werkkleding zijn door elkaar te gebruiken, waarbij de daadwerkelijke verschillen tussen de kledingstukken vaak miniem of zelfs niet bestaand zijn. Het belangrijkste verschil moet gezocht worden in de gebruikers/kopers van de betreffende kledingstukken.

Bedrijfskleding

Bedrijfskleding wordt gekocht door bedrijven en gedragen door personeelsleden van die bedrijven.

Werkkleding

Werkkleding wordt gekocht door zowel bedrijven (dan gelijk aan bedrijfskleding) als particulieren en ook gedragen door die particulieren als zij in de particuliere sfeer werk doen, waarvoor zij ook tegen betaling een bedrijf voor zouden kunnen "inhuren".

 XXL Alpha werkshoen werkkleding bedrijfskleding

Tot slot nogmaals wikipedia waar alle begrippen min of meer over 1 kam worden geschoren:

Werkkleding of bedrijfskleding is speciale kleding die het werken veiliger of gemakkelijker maakt, of door de overheid verplicht is, of bij een bedrijf wordt gedragen voor een representatief uiterlijk.

 

Enkele voorbeelden van werkkleding (volgens wikipedia):

  • Overall, waardoor de kleding eronder schoon blijft.
  • Toga, voor een rechter of advocaat.
  • Een chirurg heeft speciale werkkleding, net als een verpleegkundige.
  • Een kok heeft vaak speciale werkkleding (koksmuts, sloof).
  • Mensen die langs de weg werken hebben vaak speciale reflecterende kleding voor een grotere zichtbaarheid.
  • In de voeding- en horeca sector moeten de werknemers speciale kleding, die moet voldoen aan de norm dragen, zoals een haarnet of kleding met drukknopen.
  • Een chemicus in het laboratorium kan een labojas dragen. Vroeger moest een labojas van 100% katoen zijn,zijn, maar ondertussen weet men dat een combinatie polyester/katoen veel steviger en veiliger is.
  • Vissers dragen vaak water- en winddichte overkleding uit oliegoed. Traditioneel hoort daar een zuidwester bij.

Vaak zijn hygiëne en veiligheid de belangrijkste redenen voor werkkleding. Andere redenen kunnen zijn, wetgeving en bedrijfsimago. Een vorm van werkkleding kan ook een uniform zijn. Bij een professionele sporter spreekt men (vreemd genoeg) niet van werkkleding, maar van sportkleding. Een ruimtepak voor een astronaut wordt ook geen werkkleding genoemd.

Tot zover wikipedia. Meer weten? Bekijk ook de verschillen tussen

vakkleding en beroepskleding en

beschermende kleding en veiligheidskleding

 

Uiteraard levert Woltex.nl een compleet assortiment bedrijfskleding.

 

Woltex vragen offerte bedrukken tevreden bedrijfskleding

 
Deel deze pagina
Delicious Digg Facebook Stumbleupon Twitter Reddit Google Bookmarks