Veiligheidsbrillen

Wat zijn veiligheidsbrillen?

Veiligheidsbrillen zijn brillen die de ogen tijdens werkzaamheden beschermen.
Zelfs een klein onzichtbaar metaalsplintertje of spetter van een chemische stof kan hele vervelende gevolgen hebben. Van irritatie en pijn aan de ogen tot onherstelbare oogbeschadiging.

Uiteraard moeten eerst maatregelen worden genomen die dergelijke risico's zoveel mogelijk voorkomen. Denk aan het zo kort mogelijke blootstelling of aanpassingen aan de werkzaamheden of omgeving.

Voor de momenten dat er toch nog risico's van oogbescherming zijn dient de werkgever veiligheidsbrillen ter beschikking te stellen aan zijn werknemers.

Goede veiligheidsbrillen zijn voorzien van een CE keurmerk en gebruiksaanwijzing waarin is vermeld waar de bril tegen beschermd en hoe deze gebruikt wordt.

Uvex veiligheidsbril. i-fit performance

 

Soorten oogbescherming

Oogbescherming bestaat in verschillende vormen. De veiligheidsbril, overzetbril en ruimzichtbril bieden bescherming tegen ruw stof, slijpspatten en vloeistofspetters. Afhankelijk van de risico's en omgeving van uw werknemers kan er gekozen worden voor de juiste oogbescherming. Behalve de bescherming kunnen veiligheidsbrilen daarnaast worden voorzien van speciale eigenschappen. Zoals bijvoorbeeld Antifog coating welke voorkomt dat een bril beslaat.

Veiligheidsbril

De gewone veiligheidsbril lijkt qua uiterlijk op een normale briil. De grazen zijn van gehard glas of polycarbonaat wat de ogen bescherming geeft tegen gevaren.

3M veiligheidsbrillen 2722 amber

Overzetbril

De overzetbril is vergelijkbaar met een veiligheidsbril maar is speciaal voor brildragers. De overzetbril wordt over een gewone bril gedragen en beschermd zowel de ogen als de gewone bril.

Ruimzichtbril

De ruimzichtbril beschermd naast de ogen en de eigen bril ook rondom de ogen. De ruimzichtbril beschermd hierdoor veel beter tegen stof dan de veiligheidsbril en de overzetbril.

Uvex ruimzichtbrillen heldere ruit

 

Beschermbril

De beschermbril is voor mensen die niet op de werkplek werken maar deze tijdelijk bezoeken. De bescherming van de beschermbril is lager dan een veiligheidsbril en onvoldoende voor werknemers die in de werkplaats werken. De bescherming is echter wel voldoende voor mensen die deze tijdelijk bezoeken.

Lasbril

De lasbril is feitelijk een veiligheidsbril gericht op een specifiek risico: lassen. Lasbrillen beschermen de ogen tegen infraroodstraling. Als ook bescherming van het gezicht nodig is dan is een lasmasker, lasscherm of lashelm nodig. Een lasbril mag niet brandbaar zijn en heeft meestal glazen van polycarbonaat. Meer over laslenzen verderop op deze pagina onder 'Lenssoorten'.

Gelaatsscherm

Indien er meer bescherming nodig is, bijvoorbeeld van het hele gezicht of hoofd dan is een compleet gelaatsscherm, gelaatsmasker al dan niet in combinatie met een helm noodzakelijk. Deze zijn uiteraard ook verkrijgbaar bij Woltex.nl.

 

Lenssoorten

Voor veiligheidsbrilen zijn diverse soorten lenzen beschikbaar ieder met een specifieke bescherming.

Helder/Blanke lens

Een veiligheidsbril met heldere of blanke lens geeft geen vertekend kleurbeeld en geeft bescherming tegen impact en UV.

Uvex veiligheidsbril. i-fit helder

Amber/geelkleurige lens

Een veiligheidsbril met amberkleurige of geelkleurige lens geeft bescherming tegen impact, UV en blauw licht. Een amber veiligheidsvbril geeft meer contrast bij minder licht. Geschikt voor mechanische werkzaamheden, jacht of oppervlakte inspectie.

3M veiligheidsbrillen 2742 amber

Oranjekleurige lens

Een beschermbril met oranje lens beschermt tegen impact, UV en blauw licht. Geeft meer contrast, scherper zicht en minder vermoeidheid aan de ogen. Geschikt voor mechanische werkzaamheden, medische behandelingen of oppervlakte inspectie.

Zonnelenzen

Een veiligheidsbril met zonnelenzen is vooral geschikt voor werkzaamheden buiten waar men in aanraking komt met zonlicht of werkzaamheden met verblindend licht. Deze veiligheidbrillen beschermen tegen impact, UV-licht, zonlicht en felle stralen door weerkaatsing van schadelijke lichtstralen.

I/O lens

I/O staat voor Indoor/Outdoor. Een veiligheidsbril met Indoor/Outdoor lens is voor werkzaamheden binnen en buiten. Hij is bij zowel zwak licht als bij sterk licht te gebruiken. De I/O veiligheidsbril reflecteert licht in plaats van dit te absorberen. Vooral geschikt voor werknemers die bij hun werkzaamheden naar binnen en naar buiten gaan. Of voor werknemers die veel naar kunstlicht kijken.

Laslenzen

Laslenzen zijn lenzen speciaal voor lasbrillen. Een laslens is meestal groen of grijs. De tint is afhankelijk van de werkzaamheden.
Lastint 1,7: assistent lasser
Lastint 3,0: solderen en snijden
Lastint 5,0: autogeen lassen en snijden
Lastint 7,0: autogeen lassen, solderen en snijbranden

Uvex veiligheidsbril. i-fit grijs

Gepolariseerde lens

Een gepolariseerde veiligheidsbril is speciaal voor oogcomfort op lange termijn. Speciaal voor kleurloze lenzen. Gepolariseerde veiligheidsbrillen filteren 99,99% van UVA en UVB straling tot 400nm en tevens meer dan 30% van blauw licht. Omdat de lens blank is houdt deze kleurherkenning. Verder verbetert een gepolariseerde veiligheidsbril het contrast en relief.

HD lens

Een veiligheidsbril met HD lens zorgt voor een enorm verbeterde helderheid en overbrenging. Een HD veiligheidsbril is voor elk soort werk geschikt mits er geen zonbescherming nodig is. HD is een polymere barriëre die dankzij een hydrofobe seriebekleding bestand is tegen water en vlekken. Heeft tevens antiweerspiegelingslaag.

Variomatic lens

Veiligheidsbrillen met een variomatic coating verduisteren automatisch binnen 10 seconden bij het betreden van een felle ruimte (of zonnig weer). Variomatic lenzen beschermen 100% tegen UV-straling. Bi het betreden van een donkere ruimte bereiken ze binnen 30 seconden weer hun originele tint. Deze lenzen zijn vooral geschikt bij werkzaamheden waarbij lichte en donkere omgevingen elkaar snel afwisselen.

 

Assortiment

Bekende merken van veiligheidsbrillen en overige oogbescherming zijn Uvex veiligheidsbrillen, Peltor veiligheidsbrillen, 3M veiligheidsbrillen, Bolle veiligheidsbrillen, Honeywell veiligheidsbrillen, MSA veiligheidsbrillen en M-Safe veiligheidsbrillen. Woltex.nl levert van al deze merken oogbescherming.

Hier onder ziet u een deel van ons assortiment veiligheidsbrillen. Omdat het assortiment in onze webshop op het gebied van oogbescherming momenteel nog beperkt is verwijzen wij u tevens naar onze uitgebreide Catalogus Oog- en gelaatsbescherming.
Ons assortiment is groter dan onze webshop en catalogus, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen als u niet vindt wat u zoekt.
Uiteraard ook als u een op maat gemaakte offerte van ons wilt.

Woltex vragen offerte bedrukken tevreden bedrijfskleding

Deel deze pagina
Delicious Digg Facebook Stumbleupon Twitter Reddit Google Bookmarks