Vakkleding of Beroepskleding?

 

Wat is het verschil?

De termen vakkleding en beroepskleding worden, net als bedrijfskleding en werkkleding, veelal doorelkaar gebruikt, zonder dat iemand precies het verschil kan aanduiden. Net als bij de termen  beschermende kleding en veiligheidskleding is het niet onmiddellijk duidelijk waar het onderscheid gezocht moet worden.

Hier doen we een poging om enigszins op een rijtje te krijgen wat nou wat is, te beginnen met de definities voor beroepsskleding en vakkleding.

Het kost niet al te veel fantasie om in te zien dat zowel vakkleding als beroepskleding als een subgroep van bedrijfskleding kan worden gezien. Net als bij de termen werkkleding en bedrijfskleding lijkt ook hiet het verschil marginaal te zijn. Een vak is toch hetzelfde als een beroep? Toch is er ook hierbij een marginaal verschil. Een vak leren gaat historisch terug op het je eigen maken van bepaalde kennis en ervaring die specifiek bij bepaalde beroepen horen. Het gaat dan met name om de "handwerk" vakken (nee, hier wordt geen brei-, borduur-, of ander naaldwerk mee bedoeld, maar de vakken die je leerde als gezel en waarvoor je vroeger lid werd van een gilde bij bewezen vakmanschap). De bakkers, slagers, bouwvakkers, schilders, etcetera.

Vakkleding beroepskleding

Vakkleding

Kleding die specifiek gedragen wordt in een bepaald beroep, ten einde (de eigen kleding) bescherming te bieden tegen de bij een vak horende extra risico's van vervuiling of beschadiging. Kleding die specifiek is voor een bepaalde beroepsgroep en waaraan men die beroepsgroep dan ook vaak kan herkennen.

Beroepskleding

Hier heeft vaak niet bescherming van het eigen lijf/de eigen kleding de eerste prioriteit, maar gelden ook andere overwegingen. Denk aan hygiene/properheid ter bescherming van de klant (een koksmuts ter bescherming tegen haren in de soep, of operatie handschoenen), of het gaat om de herkenbaarheid (denk aan personeel dat allemaal in hetzelfde uniform loopt), dan wel om het onzichtbaar maken van de eigen kleding onder de met een specifiek vak geassocieerde kleding (toga, uniform), of om speciale efficiente toevoegingen aan de kleding voor een specifieke beroepsgroep. De Beroepskleding wordt vaak gedragen in plaats van de eigen kleding. Men dient zich te verkleden voor het werk. Dit kan zowel voordat men naar het werk gaat (thuis dus), als op het werk zelf (men verkleedt zich op de werkplek).

  JMP Wear overall vlamwerend brandvertragend

Meer weten? Bekijk ook de verschillen tussen

werkkleding en bedrijfsskleding en

beschermende kleding en veiligheidskleding

Uiteraard levert Woltex.nl een compleet assortiment beroepskleding, dat u door op deze link te klikken kunt bewonderen.

Woltex vragen offerte bedrukken tevreden bedrijfskleding

 
Deel deze pagina
Delicious Digg Facebook Stumbleupon Twitter Reddit Google Bookmarks