Veiligheidskleding of Beschermende Kleding?

Wat is het verschil?

De termen veiligheidskleding en beschermende kleding zijn eigen een beetje "dubbel", aangezien het begrip kleding zelf al bescherming en veiligheid met zich meebrengt. Waren bescherming en veiligheid (wellicht met uitzondering van het allereerste kledingstuk: het vijgenblad) immers niet de belangrijkste reden voor de mens om kleding te gaan dragen?

Bescherming tegen de elementen (met kleding aan en een hoed op kun je veilig in de zon werken zonder direct te verbranden of een zonnesteek op te lopen, terwijl je met aangepaste kleding, oorwarmers, bontmutsen, gevoerde handschoenen en gevoerde laarzen in koude winters toch lekker warm blijft) en tegen andere mensen (harnassen!).

Dat er aan de term kleding nog iets wordt toegevoegd kan alleen maar betekenen dat we ofwel kleding steeds minder alleen maar als bescherming zien, ofwel dat er behoefte is om een nader onderscheid aan te geven. Beide aannames zijn correct, kleding wordt heden ten dage veel meer als presentatie middel gezien en gebruikt (hoe presenteer ik me, hoe wil ik overkomen, van welke groep wil ik deel uitmaken, doe ik aan de mode mee of juist niet) dan als beschermingsmiddel.

Veiligheid bieden is al helemaal geen doel van de mode ontwerpers. Denk aan hoge hakken of "camouflage kleding" (bedacht voor een heel andere doelgroep!), of kleding die zo strak zit dat alleen kleine pasjes mogelijk zijn, niet echt ideaal om je snel uit de voeten te maken in geval van gevaar.

Om mensen die door de plaats waar ze werken extra risico lopen te beschermen en/of een stukje extra veiligheid te bieden hebben de termen beschermende kleding en veiligheidskleding dus wel degelijk toegevoegde waarde.

 Heckel XXL Alpha werkschoen werkkleding bedrijfskleding

Beschermende Kleding

Beschermende kleding is kleding die speciaal gemaakt wordt om bescherming te bieden die "normale" kleding niet biedt. Het gaat dan met name over bescherming tegen risico's die (de kleding van) de drager loopt en waaraan de drager zich niet of moeilijk kan onttrekken. De nadruk ligt nog steeds op bescherming tegen de elementen (water, lucht, vuur en aarde).

 

  • Te denken valt aan:
  • Regenkleding beschermt (je wateropnemende kleding) als je nattigheid voelt.
  • Schildersoverall beschermt (je eigen kleding) tegen verfspetters.
  • Lasoverall beschermt (je eigen kleding) tegen vonken en je lichaam tegen brandwonden.
  • Mondkap beschermt tegen het inademen van fijne stofdeeltjes.

  JMP Wear vlamvertragende brandwerende werkjas Stofjas BM-W

Veiligheidskleding

Veiligheidskleding gaat nog een stapje verder en biedt vaak naast de bescherming die we bespraken bij beschermende kleding een stukje extra veiligheid aan de drager, vaak in de vorm van een betere zichtbaarheid, of een direct aan een beroep relateerd extra risco dat je normaal niet snel zou lopen. Te denken valt aan:

  • Reflectiekleding is vaak even waterdicht als regenkleding, maar maakt de drager beter zichbaar in bij voorbeeld het verkeer.
  • Lasbril of helm beschermen het specifieke deel van het lichaam waar de drager door zijn werk extra risico op beschadiging loopt.

 

Meer weten? Bekijk ook de verschillen tussen

vakkleding en beroepskleding en

bedrijfskleding en werkkleding

Uiteraard levert Woltex.nl een compleet assortiment veiligheidskleding, dat u door op deze link te klikken kunt bewonderen.

Woltex vragen offerte bedrukken tevreden bedrijfskleding

 
Deel deze pagina
Delicious Digg Facebook Stumbleupon Twitter Reddit Google Bookmarks